Educatie en beleving natuurspeurtuin

Vleermuis Experience op het Geo-Fort

Staatbosbeheer – Buro Kloeg

Natuurbescherming in beeld

Staatsbosbeheer beheert verschillende monumenten waaronder forten, kazematten, sluizen en andere restanten van oude linies, die herinneren aan tijden van oorlog. Op de forten van Staatsbosbeheer is vaak bijzondere natuur aanwezig. Tegenwoordig staan de voormalige verdedigingswerken bol van de activiteiten, die bijdragen aan het behoud en bescherming van dit unieke erfgoed. Op GeoFort ontwikkelde Staatsbosbeheer een natuurspeurtuin met de vleermuis als rode draad. Hier komende de thema’s natuur, landschap en geo samen.

Met speurfolder alles over de vleermuis ontdekken in de natuurspeurtuin

Goed verstopt in een paar oude remises van het fort wonen echte vleermuizen. Deze bijzondere dieren worden goed beschermd door Staatsbosbeheer. Door mee te doen aan deze speurtocht ontdek je niet alleen waar vleermuizen slapen maar ook hoe ze paren, jagen én navigeren.

Met de routepalen met kijkgaten en de speurkaart, speel je de route vrij en maak je de illustraties af middels sjablonen. Ondertussen laat je heerlijk het bloed naar je hoofd stromen als je net als vleermuizen op je kop hangt in de vleermuisspeeltuin. En tot slot bereik je de remise waar je stilletjes naar binnen mag. Hier zit de laatste clou verstopt in een munitiekist. Maar pas op want je wilt de vleermuizen niet verstoren!

Bij binnenkomst van de  is er een verteller die nog meer weetjes over vleermuizen voor je heeft. Een animatie ondersteunt zijn verhaal. Als je de munitiekist opent, stromen er honderden opgeschrikte vleermuizen over je hoofd de ruimte in. Je voelt zelfs de wind in je haren! Een ware belevenis voor het hele gezin!