Concept en ontwerp buitencommunicatie

PolderPracht Terschelling – Fietsroute

Vogelbescherming

Vogelaars gefopt!

Met de nieuwe weidevogel-fietsbeleefroute op Terschelling.

Wie ooit op het Waddeneiland Terschelling is geweest, herkent het beeld vast: een weidevogel op een houten paaltje, uitkijkend over de weidse polder. Dat was de inspiratie voor het ontwerp van de routemarkering en infopunten voor de Terschellinger PolderPracht-fietsroute. Op elk informatiepunt staat een unieke weidevogel op ware grootte. Nu al krijgen we reacties van vogelaars die bij het kijken door hun verrekijker ontdekken dat het hier om een PolderPracht-vogel gaat.

Bovenop elk informatiepunt staat een eigen weidevogel, in combinatie met een klein informatiepaneel. Met enerzijds informatie over de vogel en anderzijds uitleg over die specifieke locatie in de polder. Wat voor bijzondere natuur is er te zien is en welke maatregelen zijn er genomen om weidevogels te beschermen. De palen zijn vaak geïntegreerd met de boerenhekken. En de routemarkering is laag gehouden en waar mogelijk geplaatst op bestaande houten hekken. Het ontwerp van communicatiemiddelen houdt rekening met de authentieke charme, de weidsheid en leegte van de Terschellinger Polder.

Naast de fysieke route-informatie in het veld is er ook een gratis routeboekje waarmee je alle verschillende weidevogels kan verzamelen. En er is een BeleefRoute door de Vogelbescherming gemaakt en geplaatst in de BeleefRoutes-app van Buro Kloeg. Met deze gratis digitale route kom je nóg meer te weten over de polder en de weidevogels van Terschelling. Zonder routeboekje en app is de route overigens ook goed te volgen. De routemarkering met kuifleeuweriken wijzen de weg.

De PolderPracht-fietsroute laat recreanten genieten van deze prachtige vogelrijke polder waarbij de symbiose tussen de Vogelbescherming en het biologische boeren voor de weidevogels inzichtelijk gemaakt wordt.

Tijdens de fietsroute ontdek je mooie vogelkijkplekken, bezoekboerderijen en winkels waar heerlijke regionale PolderPracht-producten te koop zijn. Herkenbaar dankzij de nieuwe erfborden in PolderPracht stijl. Door het kopen van deze streekproducten, worden boeren die zich extra inzetten voor de weidevogels ondersteund. Dat is een cruciale factor in het duurzaam beschermen van deze bijzondere vogelrijke polder.

Samen met gemeente, boeren, kaasmakers, Staatsbosbeheer en vele andere betrokken partijen en met steun van de Postcodeloterij laat de Vogelbescherming zien dat weidevogels een toekomst hebben in Nederland.

En vogelaars: extra opletten! Want van een afstand zijn de PolderPracht-vogels niet van echt te onderscheiden.