Beweeg- en beleefpad

Kruip en Sluippad Nieuw wulven

Staatsbosbeheer

Uniek beweeg en beleefpad

In het natuurgebied Nieuw Wulven wil Staatsbosbeheer middels verwondering en een lach, harten raken en zo interesse voor natuur te kweken. En zo ontstond het concept voor dit unieke beweeg en beleefpad in de gemeente Houten. Gericht zich op recreërende gezinnen met jonge kinderen en ‘sportieve’ opa en oma’s met kleinkinderen evt kinderfeestjes.

KRUIP EN SLUIPPAD

Het 'Kruip en sluippad' is het eerste beleefpad waarbij insecten en aanverwanten in de kijker worden gezet! Tien beleefpunten geven podium aan de kleine bewoners van dit (speel)bos. Een verwonderende wereld opent hier. Een onderwerp dat tot heden nog weinig aandacht heeft gehad wat eigelijk best gek is wanneer je ontdekt hoe geweldig leuk en belangrijk dit onderwerp is.

Pissebed in de hoofdrol

Door de subtiele routemarkering te volgen ontmoet je allerlei diertjes die hun verhaal vertellen, met de pissebed in de hoofdrol. De verschillende beleefpunten nodigen uit tot onderzoek en beweging. Een poepdoos, loepje, lachspiegel, klepjes, quiz, spannend bruggetje, kruip en sluipdoors plus speeltoestellen zorgen voor deze extra beleving en beweging.

Een ander perspectief 

Gaandeweg ontdek je dat al deze diertjes heel bijzonder zijn en ook een belangrijke schakel in de natuur. Als alle mensen en andere dieren van de aardbodem verdwijnen blijven deze kruipende en zoemende diertjes voortleven. Maar als alle insecten verdwijnen komt er een einde aan al het leven op aarde. Zonder bijen en andere insecten kunnen gewassen zich niet voortplanten, zouden er geen bloemen en planten meer bloeien en sterven wij snel uit. Als de kevers en vliegen ons afval niet meer opruimden zou het overal wemelen van poep en kadavers. Al die beestjes in het bos, in je tuin, in je huis, in de lucht in de grond zorgen dat de aarde een leefbare planeet blijft.... Het wordt tijd dat jij ze leert kennen!

Verwonderen en keuzes…

Het lastigste van dit onderwerp was wel de selectie. Niet alleen ik maar ook de boswachters met wie ik samenwerkte hebben ons enorm verwonderd over al deze beestjes. Er is zoveel interessants over te vertellen. Veel daarvan is te lezen op de informatiepanelen. Maar wanneer je minder tijd hebt kan je alleen met het verhaal van de pissebed uit de voeten…