15-03-2018

Opening PolderPracht-fietsroute

"Met de route wil de Vogelbescherming de unieke schoonheid van dit weidevogelgebied zichtbaar maken, om zo draagvlak te creëren voor de bescherming ervan."

Afgelopen week vond de feestelijke opening plaats van de Terschellinger PolderPracht-route. Deze fietsroute maakt de schoonheid van dit prachtige weidevogelgebied goed zichtbaar. Met de route wil de Vogelbescherming de unieke schoonheid van dit weidevogelgebied zichtbaar maken, om zo draagvlak te creëren voor de bescherming ervan. Een duurzame samenwerking met biologische boeren, kaasmakers, Staatbosbeheer en het waterschap. Toink Creatie zorgde voor het concept en ontwerp van de communicatiemiddelen in het veld.

De openingshandeling werd afgelopen donderdag verricht bij het hek van biologische melkveehouder Egbert Zorgdrager. Hij heeft op zijn land, in het kader van het PolderPracht-project, een waterpomp geplaatst om zijn bloemrijke weides nat te houden: een smulparadijs voor weidevogels. Dit verhaal wordt verteld op het boerenhek. Bovenop het boerenhek van Zorgdrager pronkt een stalen tureluur. 

Dit soort informatiepunten vertellen enerzijds het verhaal van de een desbetreffende weidevogel die bovenop de paal pronkt, uitgesneden in cortenstaal. Anderzijds wordt het verhaal van de boer en de desbetreffende locatie in de kijker gezet. Zo leer je de polder door en door kennen en ontdek je waanzinnig veel vogels en heerlijke boerenproducten. De informatiepunten zijn waar mogelijk geïntegreerd met een PolderPracht-boerenhek om zo voor zo min mogelijk verstoring te zorgen in de uitgestrekte leegte van de polder. Maar er staat ook af en toe een enkele informatiepaal.

Elk informatiepunt onderscheidt zich door een eigen weidevogel en met het routeboekje kan je alle weidevogels verzamelen. Waardoor ook de kleinste van het gezin ook een leuke uitdaging heeft en de 25 km lange fietsroute opgedeeld wordt in behapbare delen.

De PolderPracht-boeren met hun winkels zijn ook herkenbaar aan de erfborden in PolderPracht-stijl. Toeristen en eilandbewoners kunnen hier heerlijke Terschellinger streekproducten kopen.

Toink Creatie verzorgde het concept en ontwerp van deze fietsroute door de prachtige Terschellinger polder. Buro Kloeg verzorgde de projectleiding en de realisatie.